Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Η πολυπρόσωπη πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα είχε σαφώς μια αρχή και ένα τέλος.
Ήταν καλή η επίσκεψη γιατί για ακόμη μια φορά θα (επανά) ξεκινήσει η συνεργασία με την Τουρκία που πιθανόν κανείς να μην ξέρει που σταμάτησε. Επί πλέον όπως δήλωσαν υπεύθυνα κατά την διάρκεια της επίσκεψης δεν έγιναν διαπραγματεύσεις αλλά διμερείς συνεργασίες. Ίσως οι συγκυρίες δεν επιτρέπουν αυτήν την στιγμή τις «σε βάθος» συζητήσεις . Μπορεί όμως κάτι να μην ετοιμάστηκε καλά, κάποια πράγματα να έγιναν γρήγορα ή και πρόχειρα και βέβαια έγιναν προσπάθειες ώστε να γεμίσει το «πρόγραμμα» με επιτυχημένα διμερή «τραπέζια» συνεντεύξεων και επισκέψεων σε αξιοθέατα. Παρά ταύτα αρκετός αριθμός εγγράφων υπογράφτηκε εκατέρωθεν.
Όμως ο Ερντογάν στην Αθήνα απέτυχε.
Η Αθήνα δέχτηκε ένα «ανώτερο συμβούλιο» για διμερή διάλογο και υπέγραψε 21 αδιάφορες συνεργασίες που είναι χαρτιά και τίποτε άλλο. Το «κλίμα» δυστυχώς δεν διορθώθηκε. Η προηγηθείσα της επίσκεψης συνέντευξη Ερντογάν στο κρατικό κανάλι και οι νουθεσίες του για το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται ο Ελληνικός Λαός και ακολούθως οι υποδείξεις προς τα ΜΜΕ και για το πώς θα πρέπει να εργάζεται η Αντιπολίτευση συνθέτουν ευθεία και ωμή επέμβαση(παρέμβαση) στο εσωτερικό της χώρας που πυροδότησαν αρνητικό κλίμα. Όλοι κατάλαβαν ότι εάν καθόμασταν ήσυχοι όπως μας υπέδειξε ο Τούρκος Εφέντης Ερντογάν ούτε μέχρι σήμερα δεν θα είχαμε αποτινάξει από τον τράχηλο μας τον τουρκικό ζυγό! Έτσι ουσιαστικά οι γείτονες ήρθαν και έφυγαν άπρακτοι. Οι Τούρκοι εξ άλλου δεν κάνουν διάλογο αλλά παζάρια. Πάντα ήταν ένα δώσε - πάρε.
Αλλαγή στάσης σημαίνει ότι ανοίγω τους ορίζοντες ξεπερνώντας τα «αγκάθια» του παρελθόντος. Αλλαγή στάσης σημαίνει «όχι ότι έχω πρόθεση» αλλά «ήρθα εδώ αποφασισμένος» να αλλάξω τον ρου της ιστορικής πορείας γιατί θα δημιουργήσουμε κάτι το διαφορετικό. Θα ξεκινήσουμε από εκεί που κανείς μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε. Αυτό βέβαια δεν έγινε.
Το πρώτο ξεκάθαρο λάθος βήμα ήταν η άρνηση του Τούρκου Πρωθυπουργού να αποτίσει φόρο τιμής και να καταθέσει «Στεφάνι» στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Και ναι μεν η Αθήνα κράτησε χαμηλούς τόνους σε αυτό το θέμα αλλά όλοι γνωρίζουν ότι οι Έλληνες πολιτικοί στεφανώνουν με λαμπρότητα στην Άγκυρα τον σφαγέα του Ελληνισμού Κεμάλ Ατατούρκ. Επομένως η Αθήνα έπρεπε να διαμηνύσει εξ αρχής ότι δεν επιθυμούμε μια επανάληψη παρωδιών εάν δεν γίνει αυτό «το διαφορετικό» πρώτο βήμα . Η αδιαλλαξία της Άγκυρας είναι λογική . Πυρηνικά με το Ιράν, καλές σχέσεις με το Ισραήλ, πετρέλαια με την Ρωσία και την Αμερική. Επομένως γιατί να αποτίσει «ενός λεπτού σιγή» στο Μνημείο του «Άγνωστου Στρατιώτη»; Όμως αυτό το αρχικό σημείο είχε σαν αποτέλεσμα όλα τα υπόλοιπα που ακολούθησαν να ολοκληρώσουν μια τυπική εκτός κλίματος επίσκεψη και τελικά να καταλήξουν σε ανούσιες δηλώσεις εκατέρωθεν ο μεν ένας στην Τουρκική γλώσσα ο δε Έλληνας εκ διασποράς Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών στην μητρική Αγγλική και σπασμένη Ελληνική . Είδαμε γλυκανάλατες φιλικές χειρονομίες χάριν της δημοσιότητας, γραφειοκρατικές διαδικασίες πρωτοκόλλου και γραφικότητες. Όπως αυτή της συνάντησης Ερντογάν, Μίκη Θεοδωράκη και Γιώργου Παπανδρέου με φόντο την Ακρόπολη και…τον αδελφό του Πρωθυπουργού ο οποίος δεν πρόφτασε να φύγει από το πλάνο και ο φακός τον αποθανάτισε να τρέχει να κρυφτεί! Έτσι φάνηκε από λάθος ότι η δυναστεία Παπανδρέου εργάζεται σήμερα βοηθώντας τον Πρωθυπουργό (αδέλφια, σύζυγος, δύο μάνες) στην άσκηση της πολιτικής και κανείς δεν ξεχνάει τελικά ότι το παλαιοκομματικό πολιτικό σύστημα και το «μαγαζί» έχουν στην Ελλάδα υπόσταση, λόγο και «ψωμί»(από την εποχή της Μαργαρίτας και της Δήμητρας)…
Το τέλος της επίσκεψης Ερντογαν παίχτηκε όπως αναμένονταν πάνω από το Αιγαίο. Ερντογάν και ΝΑΤΟ είναι νόμιμοι και κάνουν εγκεκριμένες στρατιωτικές ασκήσεις από το Αιγαίο μέχρι το Σούνιο και την Εύβοια άσχετα από την άποψη της συμμάχου και φίλης Ελλάδας.
Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας όμως ξεχνάει πολύ εύκολα. Τι θα γίνονταν αλήθεια αν έπεφτε Τουρκικό μαχητικό στο Αιγαίο και όχι Ελληνικό πριν λίγα χρόνια; Αλήθεια δεν το χωράει ο νους μας. Όμως η Ελλάδα τα μάζεψε πίσω και κάνει τον χαζό , άφωνο, φίλο. Ως εδώ όμως. Η Ελλάδα δεν εκχωρεί και δεν παραχωρεί. Δεν πρέπει. Όσο πιο ξεκάθαρη είναι αυτή η άποψη τόσο η Ελλάδα θα μπορεί διαχρονικά να εξασφαλίζει την Εθνική της Ακεραιότητα. Το βυθίσατε το Χώρα μέχρι το βυθίζουμε την Χώρα δεν απέχει και πολύ. Και επειδή οι πολιτικοί άντρες στην Ελλάδα τελούν πλέον υπό βαθιά αμφισβήτηση καλείται ο Ελληνικός Λαός να διαφυλάξει σαν κόρη οφθαλμού την εδαφική του ακεραιότητα. Η εμπιστοσύνη προς τον διαπλεγμένο πολιτικό κόσμο είναι χαμένη προ πολλού. Το σάπιο πολιτικό σύστημα με τα ξύλινα πόδια κάνει αγώνα δρόμου και ψεύδους προκειμένου να επιβιώσει το ίδιο στην Εξουσία. Η εδαφική ακεραιότητα και τα υπόλοιπα είναι ψιλά γράμματα γι για τους μικροπολιτικούς μας.
Η θέληση του Ελληνικού Λαού (και όχι το μίσος όπως νομίζουν οι πολιτικοί μας) είναι ο θεματοφύλακας της Ιστορικής συνείδησης. Οι Αγώνες για την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού, η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, οι σφαγές των αμάχων στην προκυμαία της Σμύρνης, η γενοκτονία των Αρμενίων, οι χαμένες αλύτρωτες πατρίδες της Ιωνίας και της Θράκης , οι διώξεις των Κούρδων, η διχοτόμηση της Κύπρου με τις γραμμές Αττίλα από τον Μπουλετ Ετσεβιτ, οι σφαγές των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, οι αμέτρητοι λαθρομετανάστες, οι κατακτητικές βλέψεις της Τουρκίας στην Θράκη και το Αιγαίο και τέλος τα Ίμια είναι ολοζώντανα στην Ψυχή και δεν αφήνουν περιθώριο. Είναι αψευδείς μάρτυρες των διαχρονικών εγκλημάτων της Τουρκίας. Μιας χώρας που συμπεριφέρεται σαν τρομοκράτης και ποτέ σαν συντεταγμένο κράτος με Θεσμούς και Αρχές Δικαίου.
Αυτά είναι τα ουσιαστικά θέματα για τα οποία τα ασπόνδυλα της ελληνικής πολιτικής δεν μπορούν να μιλήσουν .
Ο Ερντογαν Εφέντης είναι σίγουρο ότι πίσω στην Τουρκία δεν θα βγάλει λέξη μπροστά στους παρατεταγμένους σπαθοφόρους Στρατηγούς του.
Αυτή δυστυχώς είναι η μια και μόνη αλήθεια. Είναι οι Στρατηγοί του στρατιωτικού Εθνικιστικού καθεστώτος της Τουρκίας που ήταν απόντες από την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν.
Επομένως στην Ελλάδα ο Τούρκος Πρωθυπουργός μιλούσε χωρίς τους Ξενοδόχους του.
ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen